Wat is een keramische oven?

Een keramiekoven is gemaakt van vuurvaste materialen met een metalen omkasting. De oven kan gas of elektrisch worden gestookt. In het geval van een elektrisch gestookte keramiekoven zitten de elementen in het dak of in de wanden geplaatst en deze worden roodgloeiend gestookt.

  

Voor welke toepassingen wordt deze gebruikt

Keramiekoven worden veel gebruikt op scholen of andere onderwijsinstellingen. De werkstukken die door de leerlingen worden gemaakt kunnen worden uitgebakken in de keramiekoven. Voor de pottenbakkers en kunstenaars is het een onmisbare machine binnen het bedrijf. Deze gebruiken het voor hun werk en kunnen hun werkstukken op hoge temperaturen uitbakken.

 

Welke modellen zijn er te koop?

Voorlader: de voorlader oven heeft een deur aan de voorkant en is in verschillende maten verkrijgbaar. Het voordeel van deze oven is dat het zeer makkelijk is om de producten erin te zetten. Daarnaast kan de oven op een tafel worden geplaatst zodat u op een comfortabele hoogte de oven kan laden en lossen.

Bovenlader: de bovenlader heeft een deksel die omhoog klapt. Het voordeel hiervan is dat er veel kleine werkstukken naast elkaar geplaatst kunnen worden. Het nadeel is dat een klein persoon lastig van bovenaf de spullen in de oven kan plaatsen.

 

Welk formaat is voor mij geschikt?

Het bepalen van het formaat is in principe heel simpel. Voordat u de oven aanschaft moet u kijken welk formaat werkstukken u erin wilt plaatsen. Aan de hand daarvan kunt u de minimale maten bepalen. Ons advies is om altijd iets groter te gaan als gewenst. Indien u in de toekomst grotere werkstukken in de oven wilt plaatsen, hoeft u geen andere oven aan te schaffen.

 

Waar plaats ik de keramiekoven en hoe sluit ik de keramiekoven aan?

De keramiekoven moet in een goed geventileerde ruimte staan. Het handigst is om een keramiekoven te kopen waarvan u de stekker zo in het stopcontact kan steken. U hoeft dan geen krachtstroom aan te leggen. Het nadeel is dat deze ovens iets minder vermogen hebben en vaak kleiner zijn dan een oven op krachtstroom.

 

Waarom een keramische oven kopen?

Een keramische oven koop je vaak als u meerdere werkstukken per jaar hebt die in de oven moeten. Als het maar om 1 werkstuk per jaar gaat is het wel een erg dure investering en is het beter om bij een collega te stoken. Mocht u het wel vaker per jaar doen, dan kan het een afweging zijn om voor een eigen keramiekoven te gaan. Deze gaat vele jaren mee en is dan ook een echte investering voor de toekomst.

  

Wilt u meer advies over een keramiekoven en heeft u vragen, dan kunt u ons per telefoon, mail of via de website benaderen. Met meer dan 40 jaar kennis in de ovenbouw in huis, kunnen wij u vast helpen. Naast de aanschaf van een keramiekoven kunt u natuurlijk ook zelf een oven willen bouwen. Wij kunnen alle benodigde materialen hiervoor leveren incl. Kanthal draadelementen